English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Recenzije -> Bosna i Hercegovina
Priručnik/udžbenik "žKako pisati za medije"
Praktični doprinos edukaciji novinara
06.04.2005: Besim Spahić
Izdavač: Media Plan Institut
Autori: Zoran Udovičić, Nail Kurtić, Muhamed Nuhić, Stjepan Malović, Rade Veljanovski, Lila Radonjić i Melisa Dedović


Uprkos dugogodišnjem postojanju više ustanova koje se u BiH bave edukacijom budućih novinara, udžbenici i priručnici na temu "žPisanje vijesti i izvještavanje za medije", "žKako medijski ispričati priču", odnosno "žKako pisati za medije" su, za razliku od razvijenih zemalja Zapada (pa i Istoka) bili prava rijetkost. Pogotovo kada su u pitanju originalna djela domaćih autora. Osim u zadnjih nekoliko godina (gdje prednjači beogradska izdavačka kuća Clio) i prijevoda stranih autora je bilo veoma malo. Jedina iznimka je možda Slovenija i Odsjek za novinarstvo FDV (Marko Milosavljević, Manca Košir i drugi), te odnedavno Žurnalistika FPN u Sarajevu (Ĺ ačić, Spahić, Nuhić).

U potpunoj deficitarnosti ovakvih udžbenika/priručnika, koje zbog jezika i kontekstualnih specifičnosti ex YU prostora i BiH moraju biti na domaćem jeziku, ovaj poduhvat već renomirane Visoke škole novinarstva Media plana iz Sarajeva je sigurno jedan od značajnih pionirskih pokušaja i knjiški podastrtog učenja PRAKTIÈNOG novinarskog pisanja; i to ne samo za pisane, nego i radio i online medije (Možda bi još jednim poglavljem trebalo više pažnje posvetiti i radio i TV novinskom izrazu?).

Knjiga je ustvari zbornik pojedinih metodskih cjelina više (gore spomenutih) autora/priređivača i počinje (pedagoški, didaktički i prakseološki) izuzetnim konceptom gotovo svih puteva i finesa oko pisanja vijesti iskusnog pedagoga Naila Kurtića. Potom je poglavlje o pripremama i proširenom dosegu novinskog izraza kroz izvještaje, priče i šire obrade zanimljivih tema, bazirano na ogromnom profesionalnom novinarskom i pedagoškom iskustvu jednog od bardova bh. novinarstva Muhameda Nuhića.

Potom je izuzetno poglavlje o Organiziranju činjenica, također istaknutog predavača i pedagoga Stjepana Malovića, kroz koje (opet na svoj način) objašnjava budućim novinarima kako "žkorak po korak" doći do uspješno prezentirane i čitaocima/ slušaocima/gledaocima zanimljive priče. Isti autor i u nastavku (kroz drugu cjelinu/podpoglavlje) veoma dobro objašnjava i funkciju i način pisanja dobrog lead-a, te još jednom (na svoj način) govori/daje instrukcije o organizaciji i strukturi vijesti.

Rade Veljanovski u narednom poglavlju daje specifičnosti audio/radio novinskog izraza, odnosno radio vijesti i zvještavanja, dok se Lila Radonjić usredotočuje na televizijske vijesti i informacije (priča, story i TV paket). I u slučaju ovo dvoje autora vidljivo je da je riječ o iskusnim pedagozima i profesionalcima.

I na kraju imamo dobro urađeno poglavlje Melise Dedović sa instrukcijama i osnovnim premisama WEB/Online novinarstva, čime je ova knjiga zaokružena u jednu cjelinu.

U svakom slučaju riječ je o izuzetno korisnom udžbeniku/zborniku, kojeg krasi mnoštvo praktičnih primjera, didaktičkih napomena i interaktivnih "žprozivki" participanata/studenata za praktičan rad. Pošto je riječ o cjelinama, koje pojedini profesori izvode/ili su izvodili u novinarskoj školi Media plana, možda bi bilo dobro (posebno za radio, TV i Online) pridružiti ovom Priručniku/udžbeniku i CD sa video materijalima, što bi bilo korisno i u vidu skeniranja originalnih tekstova, koji su navedeni kao predmeti analize.

Knjiga je, osim za potrebe Media plan-ove škole, upotrebljiva i u svakoj ustanovi koja obrazuje novinare. Ako je uzmemo kao prvo izdanje, ona se može permanentno dopunjavati i obogaćivati novim sadržajima, a moguće je i naknadno ujednačavanje obima posvećenog određenim cjelinama, gdje se za sada ipak više prostora ustupa pisanju vijesti i izvještavanju u klasičnim pisanim medijima, uz gotovo potpuno zanemarivanja fotožurnalizma.


Prof. Dr. Besim Spahić je šef odsjeka za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Š Media Online 2005. All rights reserved.
 
12.02.2018
 Bosna i Hercegovina
07.11.2017
 Bosna i Hercegovina
21.08.2017
 Bosna i Hercegovina
06.03.2017
 Bosna i Hercegovina