English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 Uvodnik ukupno 11 članaka 
 
Uvodnik -> Hrvatska
29.06.2004: Goran Vezic
Za nogometne trenere potrebno je formalno obrazovanje i licenca, a za biti novinarom - ili se barem tako nazivati - licenca nije potrebna. Svatko se moze samoproglasiti novinarom pa tako i Ciro Blazevic koji zbivanja u Portugalu komentira za Novu TV, privatnu televizijsku stanicu.
Uvodnik -> Bosna i Hercegovina
16.07.2003: Media Online
Povod ovog uvodnika je nuznost da informisemo kako je jedna faza projekta Media Online zavrsena. Redakcija casopisa se nalazi u intenzivnim poslovima kako bi se obezbijedio nastavak finansiranja i izvrsila transformacija casopisa. Njemacka vlada je putem Pakta stabilnosti je odobrila inicijalnu donaciju za pokretanje studentskog internet casopisa koji ce izdavati Visoka skola novinarstva Media plan u saradnji sa nasom redakcijom. Zato cemo tokom ljeta vrsiti azuriranje, stranice samo sa najvaznijim vijestima i pripremati projekat medijskih analiza koje cemo od jeseni izvoditi sa studentima i profesorima Visoke skole novinarstva. Mi se nadamo da ce Mediaonline nastaviti svoju uspjesnu misiju.
Uvodnik -> Hrvatska
03.12.2002: Neven Santic
U zakonodavnom smislu valja postaviti takve odnose koji ce sprijeciti izravni utjecaj politike te HRT-u omoguciti djelotvornost. Veci je, medutim, zalogaj nagnati zaposlene u toj ustanovi da nadidu svoja osobna razracunavanja i suprotstavljanja. (Tekst je preuzet iz dnevnih novina Novi list)
Uvodnik -> Bosna i Hercegovina
26.08.2002: Zoran Udovicic
Pricali su mi urednici kako nastaje panika po povratku mnogih mladih novinara u redakciju poslije konferencije za stampu. Sat - dva snimka na diktafonu, ispisanog pola notesa, a urednik trazi samo pola slajfne i to za pola sata. Novinari uglavnom nista ne pitaju. Upecatljive su slike sa televizije: gomila ukljucenih diktafona pred govornicima, sagnute glave nad stolovima i ruke koje vrijedno pisu, pisu...
Uvodnik -> Slovenija
15.10.2001: Alenka Kotnik
Gdje je granica izmedu ironije i manjka dobrog ukusa? Otprilike tamo gdje i granica izmedu opravdane kritike i paranoicne medijske kampanje. Kako to da Austrija za slovenacke medije pocesto jeste Haider, citajte u analizi nase redovne saradnice sa 'suncane strane Alpa'.
Uvodnik -> Bosna i Hercegovina
10.05.2001: Zoran Udovicic
Prije nekoliko dana dva nova radija su se oglasila u eteru Bosne i Hercegovine, a Radio BiH je prestao emitovati. Nas glavni i odgovorni urednik tu ipak ne vidi mjesta tugovanju.
Uvodnik -> Ujedinjene nacije
03.05.2001: Kofi Annan, Mary Robinson i Koichiro Matsuura
Kofi Annan, Mary Robinson i Koichiro Matsuure uputili su zajednicku poruku povodom Svjetskog dana slobode stampe, 03. maja 2001. godine. U poruci se zalazu za slobodne medije koji ce se usprotiviti rasizmu, diskriminaciji i bilo kakvim netrpeljivostima.
Uvodnik -> Bosna i Hercegovina
13.04.2001: Zoran Udovicic
Bas kad su se bosansko-hercegovacki mediji spremali da odahnu, politicari su opet posegnuli za njima. Nas glavni i odgovorni urednik upozorava kako aspiracije politike prema medijima nikada ne umiru.
Uvodnik -> Bosna i Hercegovina
04.04.2001: Svjetlana Nedimovic
Ne jednom se o smrti novinara cuje kroz filter velikih rijeci. Gdje je u svim tim 'udarima na demokratiju' i 'napadima na slobodu stampe' smrt jedne osobe?
Uvodnik -> Bosna i Hercegovina
21.03.2001: Svjetlana Nedimovic
Urednica 'Media Online' govori o tome zasto neki novinari ne zele pisati o autocenzuri. A ako zelite s nama podijeliti Vase iskustvo i napisati tekst o autocenzuri - svakako to ucinite!
 
Stranica od 2
 
 
06.11.2012
 Bosna i Hercegovina
29.05.2012
 Jugoistocna Evropa
31.03.2005
 Jugoistocna Evropa
30.03.2005
 Rumunija
17.03.2015
 Bosna i Hercegovina
19.08.2013
 Jugoistocna Evropa