English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 Mediji, kultura i drustvo ukupno 46 članaka 
 
Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
Mediji i Romi
12.02.2018: Radenko Udovičić i Dalibor Tanić
Za informisanje Roma u zemljama bivše Jugoslavije na vlastitom jeziku su i u vrijeme socijalizma, kao i sve do prije par godina unazad, bili najznačajniji elektronski mediji. Krupan razlog je edukaciona osnova većinske romske populacije kojoj pisani mediji nisu bili pogodno informaciono sredstvo. Zvučni, a posebno audio-vizuelni programi, su, zbog kombinacije različitih informativnih kanala i sadržine koja je uglavnom jednostavnije i atraktivnije obrađena, bili mnogo bliži prosječnom konzumentu. Međutim, opšta digitalizacija je zahvatila sve slojeve društva. Mlađe generacije su 24-časovno vezane za svoje smatrfone koji im, pored komunikacionog sredstva, predstavljaju i gotovo jedinstven kanal pristupa medijima. Prije svega Facebooku, što je u informativnom smislu vrlo selektivno, ali vođeno u pozitivnom pravcu (aktivistički), osnova koju ranije medijski praktičari i teoretičari, nisu mogli ni pojmiti.
Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
Tribina u Kaknju
07.11.2017: Media Plan Institut
Učesnici su naglasili da ju nužno jačati svijest korisnika interneta o argumentovanoj i dostojanstvenoj komunikaciji na internetu, što je potrebno početi već kroz predmet u osnovnim školama, te obavezati profesionalne medije da administriraju komentare čitalaca kao i instruisati policiju da reaguje u slučaju ne samo zalaganja za teška krivična djela, nego i kontinuirano izlijevanje mržnje koja može generisati nasilje.
Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
Medijske inicijative pokrenule dva nova projekta
06.03.2017: Medijske inicijative
Medijske inicijative su 1. marta počele realizaciju dva edukaciono - informativna projekta.
Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
Komparativna analiza ambijenta vezanog za medijsku pismenost i obrazovanja novinara u BiH
11.11.2016: Medijske inicijative
Svake godine u BiH se upiše ukupno 465 budućih novinara odnosno onih koji trebaju da postanu profesionalni komunikatori. Godišnje diplomira, kako na kojem fakultetu, od 30 do 70 posto apsolvenata što je ukupna brojka oko 200 studenata. Po procjenama Media plan instituta, još toliko studenata sa drugih fakulteta se odluči da se isproba u novinarskim i PR vodama, tako da je na tržištu formalno svake godine 400 onih koji traže, ili koji bi mogli obavljati posao profesionalnih komunikatora. Ovaj izraz koristimo jer su programi fakulteta, čak i ako nose naziv samo žurnalistika, ustvari komunikološki smjerovi gdje se izačavaju razni fenomeni javnosti i javnog mnijenja, sociološki i marketinški apekti, istraživački postupci kao i novinarske vještine, što je po mnogima najslabiji segment visokoškolske edukacije novinara.

Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
Analiza programa tri javna TV servisa u periodu prime time
10.09.2013: Radenko Udovicic
Sistem javnog emitovanja u BiH ima i neke karakteristike koje su specifične samo za Bosnu i Hercegovinu i koje se moraju uvažavati u periodu nedovršene tranzicije bh. društva i još uvijek snažno prisutnog nadilaženja etničkih interesa nad svim drugim. Međutim, smisao javnog servisa, na osnovu koga se ubire i TV taksa, kao i profesionalna načela moraju biti uvažavana. Pročitajte do kakvih nalaza su došli analitičari Media plan instituta.
Mediji, kultura i drustvo -> Jugoistocna Evropa
TV Program
19.04.2013: BHT
Radio televizija Bosne i Hercegovine napravila je dokumentarni program baziran na konferenciji Manjine i mediji na zapadnom Balkanu koju je organizovao Media plan institut u okviru regionalnog istraživačkog projekta podržanog od švajcarskog RRPP-a. Emisija donosi niz zanimljivih opservacija novinara, medijskih stručnjaka i predstavnika nacionalnih manjina iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
TV Program
24.11.2012: Produkcijska grupa "Mreža"
Vesna, studentkinja novinarstva iz Beograda dolazi u Sarajevo o kome je do tada slušala samo od roditelja ili iz medija. Iako emisiju karakterišu razmišljanja jedne Beograđanke, program i samim Sarajlijama može biti informacija o zbivanjima u njihovom gradu kao i reper za slamanje svepristnog društvenog pesimizma.

Mediji, kultura i drustvo -> Srbija
TV program
23.11.2012: Marija Đurić
Reportaža u produkciji Media plan instituta bazirana na posjeti Beogradu studenta novinarstva iz Sarajeva Sanela. Šta je vidio i kakva su su njegova viđenja nakon prve posjete glavnom gradu Srbije? Koji su problemi njegovih kolega i uopšte preokupacije mladih u tom gradu? Kakve je kuturne i istorijske znamenitosti vidio?
Mediji, kultura i drustvo -> Crna Gora
Rodna reprezentacija u štampanim medijima Crne Gore
01.11.2012: Isidora Damjanović
Tekst, pored prikaza izvještavanja crnogorskih medija u svijetlu rodne prezentacije, nudi niz zapažanja i socioloških prikaza muških i ženskih karakteristika. Analizirajući štampane i elektronske medije u tranzicionoj kulturi Crne Gore, autorica uočava da se ženina vidljivost kreće u decidno određenoj stereotipnoj matrici: od majke, koja zapravo simboliše naciju, do spektakularne zavodnice, koja dekoriše i prodaje medijski prostor, što sve zajedno govori o repatrijarhalizaciji i restereotipizaciji društvenog dijaloga kojem je cilj osnaživanje tradicionalnih ženskih uloga kroz reproduktivnost i fizički izgled.
Mediji, kultura i drustvo -> Bosna i Hercegovina
Kako je Media plan učinio prvi korak na razbijanju komunikacionih barijera
19.09.2012: Zoran Udovicic
Lazar Petrović je uradio prvi monitoring za nas, kasnije je postao prvi glavni urednik Televizije BiH. Rajko Vasić se zaputio u politiku, Đorđe Čiča iz Radio Banja Luke i Drago Perić su umrli, a Nenad Pejić je već gradio svoju karijeru na Radiju Slobodna Evropa. A Slavko Podgorelec me je tako živopisno vratio u naše nekadašnje novinarske dane.

 
Stranica od 5
 
 
06.11.2012
 Bosna i Hercegovina
29.05.2012
 Jugoistocna Evropa
31.03.2005
 Jugoistocna Evropa
30.03.2005
 Rumunija
17.03.2015
 Bosna i Hercegovina
19.08.2013
 Jugoistocna Evropa