English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i dru�tvo
 Medijsko tr�i�te
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvje�taji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretra�ivanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 Novi mediji ukupno 23 lanaka 
 
Novi mediji -> Bosna i Hercegovina
Netolerancija korisnika online medija u BiH
12.07.2013: Aleksandra Mandi
Jezik mrnje ne moe se potpuno regulisati ili sprijeiti tehnikim sredstvima, kompjuterskim programima, razliitim filterima. Najznaajnije je stvoriti klimu u javnosti u kojoj e takva pojava biti najotrije osuena. Takoe, od velikog znaaja je i unapreivanje nivoa medijske pismenosti graana koji koriste Internet, jer samo edukovana javnost moe kritiki reagovati i suzbiti govor mrnje.
Novi mediji -> Bosna i Hercegovina
Sloboda izraavanja u zemlji medijskih udesa
17.05.2013: Sran Puhalo
Slobodi govora na internetu posebno je doprinijela mogunost da komentator ostane anoniman. Upravo ta anonimnost je mnoge graane ohrabrila da slobodno iznose svoje miljenje, to je samo po sebi dobro, dok se ta sloboda ne pretvori u svoju suprotnost kao to je jezik mrnje i lino vrijeanje.
Novi mediji -> Bosna i Hercegovina
Analiza komentara na web portalima i preporuke za bolju komunikaciju
12.01.2011: Dusan Babic
Kako to izgleda kada pero u svoje ruke uzmu graani, obini ljudi, razliitih stavova, razliitih namjera; postoji li uopte, u nedostatku bilo kakvih ogranienja, barem minimalna kultura dijaloga u javnom prostoru; o emu se sve pie i koliko tako objavljene informacije (koje nisu prole novinarske i urednike kontrole) mogu uticati na formiranje javnog mnijenja? Stoga je analiza pet bh. portala te po dva iz Srbije i Hrvatske zasnovana na uzorku kontroverznih drutveno-politikih tema, tj. tema oko kojih ne postoji politika ili etnika saglasnost, a koje su objavljene na naslovnim stranama analiziranih portala u odreenom vremenskom periodu praenja (po sedam dana iz juna, jula i avgusta 2010.). Pomno smo pratili komentare italaca na ove tekstove.
Novi mediji -> Bosna i Hercegovina
Internet
02.08.2006: Dunja Mijatovi
Problem nastaje kada se informacija nalazi u drugoj zemlji, gdje se primjenjuje lokalni zakon o slobodi izražavanja i gdje država ima svoje standarde kada se radi o obscenom, nepristojnom, političkom i religioznom huščačkom materijalu. Vlade mogu pokušati regulisati ono što se proizvodi u njihovim zemljama ali bi bilo nemoguće regulisati materijal iz inostranstva. Kakva je svrha uklanjanja domaćih sadržaja koje određena država smatra neodgovarajućim kada je moguće pristupiti takvom materijalu iz ostalih dijelova svijeta? Također je moguće da građani proizvode materijal i da ga pohranjuju na inostrane domene, što dodatno komplikuje ovo pitanje.
Novi mediji -> Bosna i Hercegovina
05.10.2004: Tatjana Tapavicki Duronjic
Istrazivanja koja su prosle godine sprovedena na nivou BiH, pokazuju da su podaci o koriscenju Interneta porazavajuci niski. Od oko blizu 4 miliona stanovnika svega 100 hiljada predstavlja stalne ili povremene korisnike.
Novi mediji -> Srbija i Crna Gora
09.06.2004: Zoran Stanojevic
U Srbiji i Crnoj Gori, narocito posle pada Milosevicevog rezima, ne postoji gusenje medijskih sloboda koje bi se kompenzovalo na internetu. Stavise, proces je gotovo obrnut. Mediji u Srbiji spremni su da objave i ono sto se inace moze pronaci iskljucivo na mrezi i to na sumnjivo registrovanim adresama.
Novi mediji -> Bosna i Hercegovina
20.04.2004: Dusan Babic
U ovom informacijskom dobu svako moze obavljati funkciju novinara. World Wide Web omogucava svakom, bilo gdje i blagovremeno da plasira informaciju, komentar, misljenje, sliku, etc., sto je dostupno gotovo istovremeno u cijelom svijetu. Ali, to takode znaci mogucnost plasiranja jezika mrznje. Ako je to tako, onda moramo voditi racuna - ko se zove novinarom? A tu je upravo eticki kodeks kljucni parametar.
Novi mediji -> Srbija i Crna Gora
24.06.2003: Zoran Stanojevic
Moderno novinarstvo je u sve vecoj meri tehnicki posao, mada je onaj zanatski deo u svakom slucaju primaran. Novinar danasnjeg vremena mora biti vest i u koriscenju racunara, prirucnih elektronskih pomagala (poput mini diskova i drugih uredaja za snimanje zvuka, mobilnih i satelitskih telefona), video kamera i foto aparata. Cak i sposobnost uspostavljanja komunikacije sa redakcijom (zarad prosledivanja informacija) postaje znacajan momenat u danasnjoj medijskoj trci.
Novi mediji -> Moldavija
04.06.2003: Artur Corghencea
Internet u Moldaviji ima kratku istoriju, kao i uostalom sve sa oznakom 'proizvedeno u Moldaviji'. Cak i kracu. Cini se da je ovo sudbina Moldavaca - sve sto ima ikakve veze sa naprednom tehnologijom stize u ovu malu zemlju tek nakon sto je postalo zastarjelo ili, u najmanju ruku, siroko rasprostranjeno na Zapadu.
Novi mediji -> Srbija
28.04.2003: Zoran Stanojevic
Tekst prenesen iz novina mora postovati tehnologiju stampe, sto znaci da se ne moze, bez velikih urednickih zahvata, pretvoriti u formu prihvatljivu za, na primer, Internet. To bi podrazumevalo znacajno skracivanje teksta, isticanje bitnih reci, razbijanje na celine koje bi se povezivale hiperlinkovima. Radi se, dakle, o poslu za koji obicno nema dovoljno vremena, ljudi, sredstava. Rezultat je da je ono sto vidimo na mrezi i zovemo onlajn novinarstvom zapravo samo projekcija starih medija, a jedini doprinos je tehnoloski.
 
Stranica od 3
 
 
06.11.2012
 Bosna i Hercegovina
29.05.2012
 Jugoistocna Evropa
31.03.2005
 Jugoistocna Evropa
30.03.2005
 Rumunija
17.03.2015
 Bosna i Hercegovina
19.08.2013
 Jugoistocna Evropa