English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 Novinarstvo danas ukupno 65 članaka 
 
Novinarstvo danas -> Bosna i Hercegovina
Intervju sa Mehmedom Halilovićem, novinarom i stručnjakom za medijsko pravo
05.06.2013: Kristina Ljevak
Media plan: Kako uopšte u duboko podijeljenoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina očekivati jedan visok stepen etičnosti i profesionalizma kada govorimo o medijskom izvještavanju?
Mehmed Halilović: Vrlo kratak odgovor - teško, skoro nemoguće - ali to ne znači da se ne vrijedi boriti.
Novinarstvo danas -> Rumunija
Monitoring Antene 1, vodeće komercijalne mreže, te TVR1, prvog kanala javne televizije
19.11.2007: Manuela Preoteasa
Političke vijesti su obično izbalansirane i u njima se iznose stavovi širokog niza lidera. Politika u posljednje vrijeme znači manje akcije, a više svađe, kao što se često dešava kada političari napadaju jedni druge, tako da novinari love njihove izjave da bi izvještaje učinili živopisnijim i dramatičnijim.
Novinarstvo danas -> Makedonija
Analiza centralnih informativnih emisija MTV i A1
25.10.2007: David Vitkov
Domace politicke vijesti i vijesti iz ekonomije su dvije najdominantnije teme u informativnim emisijama na televizijama A1 i MTV. Generalni stav, kada su u pitanju ovi sadrzaji, na A1 Televiziji kreće se od negativnog prema neutralnom, i to vazi za oba slucaja "“ novinarski uklon i sadrzaj vijesti, dok je na vijestima javnog servisa generalni stav nautralan.
Novinarstvo danas -> Bosna i Hercegovina
Televizija Bosne i Hercegovine (BHT) i Nezavisna televizija Hayat
09.10.2007: Davor Marko
BiH je zemlja nesređenih političkih prilika, čestih štrajkova, neriješenih kriminalnih afera, brojnih građana čiji su životi unesrećeni ratom, optuženih za ratne zločine, koje pravda godinama izbjegava. Ovo se da zaključiti na osnovu tema koje su u toku analiziranog perioda bile dominatne, a obje su ih televizije prenosile, svaka na svoj način.
Novinarstvo danas -> Albanija
Monitoring i analiza informativnih programa RTVSH i Top Channel
19.09.2007: Ilda Londo
Generalno, najgledanija izdanja vijesti i na javnoj i na komercijalnoj stanici su slična po raznovrsnosti vijesti, ali se razlikuju u detaljima, po izvorima i u prioritetima u praćenju. Selekcija udarnih vijesti, kada se posmatra u odnosu na konkretne događaje, ukazuje na konkretan cilj koji se postavlja u odabiru vijesti. Glavni su prioriteti, kao što pokazuju redosljed, selekcija i izvori u vijestima, veoma bliski Vladi ili generalno politici, odnosno menadžmentu televizije i njegovim trenutnim interesima. Zapravo, kao što je analiza monitoringa pokazala više puta, političko prisustvo ili prisustvo osoba koje promovišu konkretan interes za TV stranicu predstavlja jedan od glavnih kriterija u definisanju vrijednosti vijesti.
Novinarstvo danas -> Bugarska
Centralni televizijski dnevnici BNT i bTV
22.08.2007: Danail Danov
Vrlo visok procenat na obje televizije odnosi se na kriminal, 17% u slučaju BNT-a a 19% kod bTV-a. To besumnje govori mnogo o glavnim problemima s kojima se bugarsko društvo suočava. Ukoliko medije posmatramo kao ogledalo društva, tada je zaključak kako je bugarsko društvo vrlo bolesno, te ne čudi što EU tako pomno prati reforme sudskog sistema i unutrašnje poslove u zemlji. Imajući međutim u vidu činjenicu da su mediji takođe i jedan od najvažnijih faktora koji oblikuju javno mnijenje i građanske vrijednosti, tada bi ovakav centralni fokus na pokrivanje kriminala mogao na neki način izazvati njihovu banalizaciju.
Novinarstvo danas -> Hrvatska
Monitoring i analiza centralnih informativnih emisija HTV i TV NOVA
15.08.2007: Viktorija Car
U usporedbi središnjih informativnih emisija HTV-a i NoveTV možemo zaključiti da je riječ o međusobno vrlo konkurentnim, ali i vrlo različitim pristupima izvještavanju. Upravo je za pohvalu ova razlika u pristupima koja potvrđuje uredničku profesionalnost. Imajući u vidu načela javne televizije, Dnevik HTV-a zadržava ozbiljniju, rekli bismo konzervativniju formu koja se oslanja na dugogodišnju tradiciju kao jamstvo kredibiliteta. Dnevnik NoveTV svjestan kojoj publici se obraća, popularizira vijesti iz zemlje i svijeta, personalizirajući politiku do granica prihvatljivih većinskoj publici.
Novinarstvo danas -> Jugoistocna Evropa
Televizije u jugoistočnoj Evropi
09.08.2007: Radenko Udovicic
Televizija je nesumnjivo najuticajniji medij. TV dnevnik je najgledaniji informativni program. On je najbolji pokazatelj da se vidi kako se televizijskim putem javni interesi prenose do javnosti, kako se napušta propagandna uloga i primjenjuju nove izražajne forme koje javnoj televiziji treba da osiguraju veliku gledanost i konkurentnost u eteru. Stoga je mreža SEENPM, na čelu sa Media plan institutom, u 10 država jugoistočne Evrope pratila po dva medija "“ centralni dnevnik javnog servisa i centralni dnevnik najjače komercijalne stanice. Kroz monitoring i analizu sadržaja televizija željeli smo vidjeti koje sadržaje i kako prezentiraju različite televizije, na šta stavljaju fokus, da li pokrivaju iste događaje, koliko im vremena posvećuju i sa kakvim pristupom, kakve ličnosti se pojavljuju u izvještajima...
Novinarstvo danas -> Jugoistocna Evropa
Monitoring uticajnih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj gori i Hrvatskoj
01.11.2006: Media Plan Monitoring Center
Media plan institut iz Sarajeva je zahvaljući podršci njemačke vlade - IFA Izradio analizu SUSJEDI O SUDJEDIMA. Analiza se bazirala na monitoringu od četiri sedmice - od 17. augusta do 13. septembra 2006. - rađenog u četiri susjedne države bivše Jugoslavije koje su na različite načine bile uključene u ratna zbivanja i koje su još uvijek u nekoj fazi postkonfliktne situacije koja se ispoljavala u snažnoj mjeri i na medijskom polju. Cilj je bio utvrditi relevantna obilježja dominantne medijske slike koja se o susjednim državama posreduje kroz glavne pisane medije i to kroz različite aspekte: koji sadržaji dominiraju, kako se ponuđeni sadržaji tretiraju i obrađuju, kako su politički intonirani, da li je prisutan govor mržnje, kako se primjenjuju profesionalni standardi, da li se i kako vrši selekcija informacija.
Novinarstvo danas -> Bosna i Hercegovina
Tretman ratnih zločina u bh medijima
02.12.2005: Radenko Udovičić, Ozren Kebo, Tanja Topić, Benjamin Butković
Media plan institut Sarajevo, uz podršku fondacije Konrad Adenauer, izradio je analizu "Savladavanje prošlosti i uloga medija - medijska prezentacija procesa osumnjičenih za ratne zločine u Haškom tribunalu i bh sudovima". Ciljevi istraživanja bili su da se ustanovi koji profesionalni (žurnalistički i etički) pristup imaju mediji prema radu Haškog tribunala, domaćih sudova koji sude za ratne zločine, ali i samim optuženicima za ratne zločine.

(Tekst je dostupan samo na bos./hrv./srp. jeziku / Available only on bhs language)
 
Stranica od 7
 
 
06.11.2012
 Bosna i Hercegovina
29.05.2012
 Jugoistocna Evropa
31.03.2005
 Jugoistocna Evropa
30.03.2005
 Rumunija
17.03.2015
 Bosna i Hercegovina
19.08.2013
 Jugoistocna Evropa