English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
kategorija 
tema 
država 
autor 
izvor 
traženi pojam 
 Pretraživanje Broj rezultata pretrage: 90  
 
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Radni uslovi novinara u Bosni i Hercegovini
17.03.2015: Radenko Udovicic
Organizacija Medijske inicijative iz Sarajeva provela je istraživanje o radnim uslovima novinara u periodu juli – avgust 2014. godine, u okviru regionalnog projekta „Partnerstvo za projekt razvoja medija Jugoistočne Evrope, implementiranog u saradnji sa Fondacijom „Mediacentar“. Ova tematika je duboko isprepletena sa nizom aktulenih medijskih, ekonomskih i političkih problema u BiH, tako da je izvještaj koji slijedi svjedočanstvo jednog socijalno turbulentnog vremena gdje se mediji i novinari bore za opstanak – i u etičkom (profesionalnom) i u ekonomskom smislu. Pokazaće se, što nije karakteristika samo tranzicijskih zemalja, da su ova dva elementa u značajnoj zavisnosti.
Specijalni izvjestaji -> Jugoistocna Evropa
Knjiga: Informisanje na jezicima manjina
19.08.2013: Istraživački tim Media plan instituta Sarajevo, Novosadske novinarske skole i Skole za novinarstvo i PR Skopje
Media plan institut u saradnji sa Novosadskom novinarskom školom i Školom za novinarstvo i PR iz Skoplja izveo je istraživački projekat Manjine i mediji na zapadnom Balkanu, koji se bavio analizom medija nacionalnih manjina i programa za nacionalne manjine u četiri zemlje regije zapadnog Balkana. Projekat detektuje i opisuje osnovne probleme u funkcionisanju ovih medija u vezi sa novinarskim, društvenim, političkim i finansijskim izazovima. Rezultat projekta je i knjiga koju objavljujemo u pdf file-u i koju je moguće dobiti u Media plan institutu u tvrdoj kopiji.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Medijska, politička i zakonska analiza
08.03.2013: Istraživački tim Media plan instituta Sarajevo, Novosadske novinarske skole i Skole za novinarstvo i PR Skopje
Komparativna istraživačka studija bazirana na analizi sadržaja medija nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji
- Iako su četiri države koje participiraju u ovom projektu bile dio nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i imaju niz zajedničkih istorijskih, kulturoloških političkih, tranzicijsko-finansijskih i medijskih karakteristika, na polju nacionalnih manjina situacija je dijametralno različita. Jedan od osnovnih razloga je velika razlika u procentu učešća manjina u stanovništvu ovih država – od Bosne i Hercegovine, gdje ih ima oko 2% (ne uključujući Bosance), do Makedonije, u kojoj nacionalne manjine participiraju sa oko trećinom stanovništva. Posebno zanimljiva je situacija u Crnoj Gori, gdje, ako ne računamo Srbe, onih koji su izjasnili kao Crnogorci ima samo 44% -
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Srednjobosanski kanton
14.01.2013: Radio TNT
Osnovni princip obrazovne politike većine demokratskih zemalja (ranije i socijalističkih) je „jednake šanse“ pod čime se podrazumijeva sposobnost društva da obezbijedi pravičan pristup svim nivoima eduakcije bez obzira na lokaciju življenja, pol, etnčku pripadnost, političko uvjerenje ili materijalni status. Međutim, proklamovano ljudsko pravo se najčešće „spotiče“ baš u zadnjem, materijalnom, segmentu. Da li je moguće imati jednake šanse u imovinsko nejednakom društvu? Sa kakvim problemima se susreću učenici i studenti iz Srednjobosanskog kantona? Ovo su osnovne smjernice priloga Radija TNT iz Travnika.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Indikatori za procjenu medijskih sloboda
08.11.2012: SAFAX
Vijeće Evrope je 2008. godine usvojilo Indikatore za procjenu medijskih sloboda koji kroz 27 tačaka definišu uslove koji su potrebni da se ispune kako bi bila ostvarena puna sloboda medija. Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH, uz podršku organizacije Civil Rights Defenders, napravili su analizu Indikatora u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Izvještaj u sjeni“, koji na osnovu rezultata nekoliko istraživačkih postupaka nudi detaljan prikaz stanja u ovoj zemlji.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Kako riješiti probleme segregacije, ali i asmilacije u školama u BiH
01.11.2012: Milan Šutalo
U gimnaziji Mostar i osnovnim i srednjim školama u Žepču problem je riješen administrativnim ujedinjenjem škola. Tako umjesto „dviju škola pod jednim krovom“ u ovim gradovima, na zadovoljstvo svih, postoji „jedna škola s dva nastavna programa“, a djeca sama biraju po kojem nastavnom programu će pohađati nastavu.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Susreti studenata novinarstva iz Beograda i Sarajeva
29.10.2012: Ivana Vukić i Danial Hadžović
Ana Novaković je jedna od šest beogradskih studenata i prvi put je u Sarajevu. Kao i veliki broj njenih prijatelja, i ona je slušajući o Sarajevu čula priče o meraku, dobrim ljudima, sevdalinkama, ali je došla „hladne glave“ da sama stvori svoju sliku o šeheru. Oduševljena je Sarajevom, a posebno njegovim ljudima. Uspostavila je jako dobru komunikaciju sa sarajevskim studentima novinarstva i kaže da osim toga što oni imaju volju da se međusobno druže, neophodno je da im neko sa institucionalnog nivoa pomogne da unaprijede međusobnu saradnju.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Susreti studenata novinarstva iz Beograda i Sarajeva
25.10.2012: Nikolina Čabak i Nemanja Milutinović
Bošnjački ŤPreporodť, srpska ŤProsvjetať, hrvatski ŤNapredakť i jevrejska ŤLa Benevilencijať veruju da kultura može da pobedi predrasude i obnovi mostove koje su srušili nacionalizam, primitivizam i diskrimacija.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Susreti studenata novinarstva iz Beograda i Sarajeva
24.10.2012: Ana Novaković i Mirza Sadiković
Dani Sarajeva u Beograduť, Ivo Andrić i Meša Selimović, Zdravko Čolić i YU grupa samo su neki od mostova između dva grada.
Specijalni izvjestaji -> Bosna i Hercegovina
Beograđani našli svoj fildžan u Sarajevu
23.10.2012: Jovana Stranjančević, Nihad Katica
U Sarajevu ima 50.000 studenata koji ne mogu ništa da urade, ne zato što ih nema dovoljno, nego zato što su neaktivni, smatraju studenti iz Sarajeva koji su bili domaćini svojim kolegama iz Beograda u okviru projekta Media plan instituta.
 
Stranica od 9
 
 
06.11.2012
 Bosna i Hercegovina
29.05.2012
 Jugoistocna Evropa
31.03.2005
 Jugoistocna Evropa
30.03.2005
 Rumunija
17.03.2015
 Bosna i Hercegovina
19.08.2013
 Jugoistocna Evropa