English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Moldavija
NEMA NEPRISTRASNIH MEDIJA, TVRDI IZVJEÅ TAJ O MONITORINGU TOKOM PREDIZBORNE KAMPANJE
09.02.2005: SAFAX - Chisinau
Svaka medijska institucija u Moldaviji podržava nekog izbornog kandidata za parlamentarne izbore 2005. Ovo je zakljuĆØak izvjeÅ”taja o monitoringu medija izdatog od ā€œKoalicije 2005 ā€“ unije moldavskih medijskih nevladinih organizacijaā€, potpomognutog od meĆ°unarodne organizacije Article XIX.

Po izvjeÅ”taju, veƦina medija podržava vladajuƦu partiju, mada nekoliko novina, radio i TV stanica favorizuje i opoziciju.

IzvrÅ”ni direktor Asocijacije nezavisnih medija (dio Kolaicije 2005) Petru Macovei izjavio je da državna Å”tampa, javni i privatni mediji su imali predrasude u pokrivanju izborne kampanje. Neravnopravnost u pokrivanju je bila kako u praƦenju samih kandidata, tako i dogaĆ°aja koji su imali direktne ili indirektne veze sa izborima.

Monitoring ā€œKoalicije 2005ā€ je raĆ°en od 16. do 29. januara. Promatrano je 10 novina i 24 radio i TV stanica. Mediji su bili razvrstani po tiražu, rejtingu/gledanosti/sluÅ”anosti i teritorijalnom pokrivanju.

Jedini medij koji je reagovao nakon objavljivanja rezultata je bila PRO TV iz KiÅ”njeva. TV stanica je pronaÅ”la nekoliko ĆØinjeniĆØnih greÅ”aka u pretstavljenom izvjeÅ”taju. Ti fakti su, kako tvrdi, uzrokovali zakljuĆØke o PRO TV da je upletena u izbornu kampanju te je zatražila reviziju izvjeÅ”taja.
 
23.03.2005
 Moldavija
03.03.2005
 Moldavija
23.02.2005
 Moldavija
04.02.2005
 Moldavija