English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Hrvatska
NOVINARKA PRAVOMOƆNO OSUƐENA NA ZATVORSKU KAZNU ZBOG KLEVETE
14.02.2005: STINA/SAFAX
Splitski Županijski sud potvrdio je proÅ”logodiÅ”nju prvostupanjsku presudu OpƦinskog suda kojom je novinarka Ljubica LetiniƦ proglaÅ”ena krivom za klevetu i osuĆ°ena na zatvorsku kaznu od dva mjeseca uz rok kuÅ”nje od godine dana. Novinarka je osuĆ°ena zbog klevetanja splitskog poduzetnika Joze ParĆØine u prilogu "Splitski akvarel", emitiranom u emisiji "Latinica" Hrvatske televizije 2002. pod naslovom "Mafija i organizirani kriminal".

Drugostupanjski sud ocijenio je pravilnom presudu suca Damira Primorca, brata ministra znanosti, jer, kažu, ParĆØini nije dana moguƦnost da iznese svoju verziju dogaĆ°aja, a autorica nije provjerila istinitost navoda.

Sporne su bile tvrdnje da je "netko moƦan smislio kako da se dokopa lokala u Marmontovoj", te da je "vjerojatno opravdano da ParĆØina postane joÅ” moƦniji". To, smatraju suci, ne odgovara istini i pozivaju se na zapisnik Porezne uprave o procjeni nekretnine, kao i ĆØinjenicu da je ugovor o zamjeni prostora s Gradom potpisan na osnovi javnog natjeĆØaja.

Upitana za komentar pravomoƦne uvjetne osude za klevetu, Ljubica LetiniƦ je izjavila: Ā«Potpuno mi je nevjerojatno da živim u državi u kojoj novinari radi ovakvih stvari mogu iƦi u zatvor. Trebala sam vjerojatno priĆØati o cvijeƦu i kuƦnim ljubimcima. Tada bi, valjda, sve bilo u reduĀ»

Hrvatsko novinarsko druÅ”tvo (HND) priopƦilo je kako je neugodno iznenaĆ°eno pravomoƦnom presudom kojom je novinarka Ljubica LetiniƦ zbog klevete osuĆ°ena na uvjetnu zatvorsku kaznu te ĆØinjenicom da se novinarima i dalje dosuĆ°uju zatvorske kazne.

"HND je neugodno iznenaĆ°eno time da se novinarima i dalje dosuĆ°uju zatvorske kazne, iako je, primjerice, ministrica pravosuĆ°a viÅ”e puta javno isticala kako je navodno izmjenama Kaznenog zakona kleveta dekriminalizirana. No, zakonska je odredba samo malo ublažena ali kleveta nije dekriminalizirana, a HND to veƦ godinama predlaže i zahtijeva", stoji u priopƦenju HND-a.

U HND-u kažu da Ʀe žestoko reagirati na svaku zatvorsku kaznu za novinare koju su "zaradili" baveƦi se novinarskim poslom i nastaviti tražiti potpunu dekriminalizaciju klevete.
 
09.03.2005
 Hrvatska
02.03.2005
 Hrvatska
17.02.2005
 Hrvatska
15.02.2005
 Hrvatska