English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Hrvatska
NEZAKONITO CENZURIRANJE LATINICE SE MORA ISPITATI, LATIN OSTAJE NA HTV-U
17.02.2005: STINA/SAFAX-Zagreb
Hrvatsko novinarsko druÅ”tvo (HND) zatražilo je u srijedu od Programskog vijeƦa i EtiĆØkog povjerenstva HRTa da ispitaju sluĆØaj neemitiranja dva priloga o imovini premijera Ive Sanadera u emisiji "Latinica" posveƦenoj porijeklu imovine, koja je emitirana u ponedjeljak naveĆØer. Ā«Upozoravamo da taj i sliĆØni sluĆØajevi uvijek upuƦuju na sumnju da se ne radi o profesionalnim nego o politiĆØkim standardima kada se donose takve i sliĆØne odlukeĀ», istiĆØe HND.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak je priopƦila kako razlog uklanjanja priloga "Latinice" nije cenzura, veƦ neprofesionalizam autora priloga u kojima su izreĆØene optužbe koje nisu potkrijepljene dokumentima.

Nakon cenzuriranog priloga u emisiji, njen urednik Denis Latin najavio je ostavku, ali tu moguƦnost povukao veƦ u utorak nakon Å”to je vodstvo HRT-a preuzelo odgovornost na sebe. Ā«Ono bi trebalo odgovarati. Nije pitanje Å”to Ʀe biti sa mnom, veƦ Å”to Ʀe biti s onima koji su se poslužili cenzuromĀ», kazao je Latin dodavÅ”i da je veƦ ranije snimljena Latinica koja Ʀe se emitirati iduƦi ponedjeljak.

VijeƦe za medije Hrvatskog helsinÅ”kog odbora (HHO) naglasilo je kako je u sluĆØaju cenzuriranja priloga o imovini premijera Sanadera rijeĆØ o nezakonitom kraƦenju emisije bez znanja autora, te da to predstavlja krÅ”enja Zakona o medijima i protivi se dobrim profesionalnim obiĆØajima koji nalažu da urednik pri znaĆØajnom zahvatu u sadržaj novinarskog djela treba dobiti suglasnost autora.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko GaliƦ ocijenio je u srijedu da je kraƦenje novinarskih priloga uobiĆØajena uredniĆØka praksa u svim medijima.

Programsko vijeƦe HRT-a u srijedu je najavilo da Ʀe o tom sluĆØaju raspravljati na iduƦoj sjednici na kojoj se oĆØekuje oĆØitovanje vodstva HRT-a.
 
09.03.2005
 Hrvatska
02.03.2005
 Hrvatska
15.02.2005
 Hrvatska
14.02.2005
 Hrvatska