English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Srbija
OSTALE PRETNJE ZATVOROM
22.02.2005: VECERNJE NOVOSTI/MEDIJA CENTAR
Uprkos brojnim najavama o dekriminalizaciji klevete i uvrede zatvorska kazna za novinare predviĆ°ena je i Predlogom novog kriviĆØnog zakonika Srbije. Ako takav predlog bude usvojen predstavnici novinarskih udruženja najavljuju žestoke proteste, jer se u vreme uĆØestalih tužbi protiv novinara za klevetu i uvredu, pretnja zatvorskom kaznom za to delo najĆØeÅ”Ć¦e tumaĆØi kao pritisak na slobodu medija.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije NebojÅ”a BugarinoviƦ podseƦa da je sa predstavnicima ministarstva pravde i informisanja, a uz preporuke OEBS-a dogovoreno da se za ova dela ukine kazna zatvora.

ā€œApsolutno je neprihvatljiva kazna zatvora za uvredu i klevetu, jer je mimo civilizacijskih tokova u Evropiā€ ā€“ kaže BugarinoviƦ. ā€œMinimum na koji mi pristajemo je da se zatvorska kazna izbriÅ”e iz zakona. DrastiĆØniji oblici uvrede i klevete moraju, precizira predsednik NUNS-a, biti sankcionisani, ali ne kroz poruku novinarima da mogu zaglaviti u zatvoru. I novĆØana kazna, smatra on, može imati kaznenu, a i edukativnu stranu.

I predsednik Udruženja novinara Srbije Nino BrajoviƦ održavanje kazne zatvora za uvredu i klevetu vidi kao dalji pritisak na slobodu medija.

ā€œUNS Ʀe i dalje insistirati na dekriminalizaciji klevete i pravu da se satisfakcija traži u parniĆØnom postupkuā€ - kaže predsednik UNS-a i kao joÅ” veƦi problem istiĆØe neusaglaÅ”ene novĆØane kazne u parniĆØnom postupku.

Po novom zakonu predlog kazni za klevetu, odnosno iznoÅ”enje neistinitih informacija koje mogu Å”tetiti ĆØasti ili ugledu onih na koje se odnose, predviĆ°ena je novĆØana kazna ili kazna zatvora do Å”est meseci, a ako je kleveta uĆØinjena u medijima ili na javnom skupu, zapreƦena je kazna od jedne do tri godine.
 
25.03.2005
 Srbija
07.03.2005
 Srbija
08.02.2005
 Srbija
01.02.2005
 Srbija