English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Srbija
PIRATERIJA UNOSNIJA OD DROGE
07.03.2005: POLITIKA
Piraterija je u naŔoj zemlji poprimila tolike razmere da sada predstavlja
jedan od najrasprostranjenijih vidova kriminala, Å”to nadležne organe obavezuje da uĆØine sve kako bi se ona svela na najminimalniju moguƦu meru, jer bez iskorenjivanja piraterije svakako Ʀe biti problematiĆØan ulazak države i u Evropsku uniju i u Svetsku trgovinsku organizaciju, poruka je okruglog stola organizovanog u okviru upravo zavrÅ”enog Sajma medija u Novom Sadu.

UĆØesnici ovog skupa u najkraƦem, pozitivno su ocenili akcije i aktivnosti koje u cilju reÅ”avanja ovog problema poslednjih dana preduzimaju državni organi.

"ƈinjenica je da piraterija predstavlja unosniji posao ĆØak i od trgovine drogom, jer je rizik neuporedivo manji, a zarada ista", upozorio je Robert Kolar, pomoƦnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje i kulturu. "NaÅ”a zemlja je prema proceni meĆ°unarodnih institucija, treƦa zemlja Evrope, odmah posle Ukrajine i Moldavijeā€, rekao je Kolar. On je ukazao, meĆ°utim, da su "u poslednje vreme ozbiljno prihvaƦena upozorenja meĆ°unarodne zajednice, pa se borba protiv piraterije sve viÅ”e sprovodi planski.

ƈlan Radiodifuznog saveta Srbije Goran KaradžiƦ ukazuje na posebno karakteristiĆØan vid piraterije kojim se bave kablovski distributivni sistemi.

"Gotovo niko ne pominje bespravno emitovanje filmova i serija koje pratimo putem televizijskih stanica iz okolnih zemalja, a ĆØije programe prenose kablovski distributivni sistemi. Za njih, naravno, ne postoje otkupljena autorska prava za emitovanje kod nas. Ali, time se ugrožavaju interesi domaƦih televizijskih kuƦa, jer je teÅ”ko ili skoro nemoguƦe naƦi sponzora za seriju koju je ogroman broj gledalaca veƦ video. To je piraterija "na visokom nivou", jer je materijalna Å”teta, priĆØinjena na taj naĆØin ogromna. Jedno je kada se emituju programi stranih televizija, mislim prvenstveno na nformativne emisije, a drugo kada krene serija ili film za koje nisu otkupljena autorska prava za emitovanje u Srbiji", rekao je KaradžiƦ.
 
25.03.2005
 Srbija
22.02.2005
 Srbija
08.02.2005
 Srbija
01.02.2005
 Srbija