English    Francais
 naslovna
 O Medijskim inicijativama
 Uvodnik
 Mediji i politika
 Medijska politika i zakoni
 Mediji, kultura i društvo
 Medijsko tržište
 Novi mediji
 Novinarstvo danas
 Recenzije
 Specijalni izvještaji
 Mediji i tranzicija
 Mediji i izbori
 Online medijska lepeza ljudskih (ne)prava u BiH
 pretraživanje
 info
 kontakt
 linkovi
 mailing lista
 sponzori
 
Srbija
Å OVINISTI POZVALI NA BOJKOT RTV B92
25.03.2005: SAFAX
Na viÅ”e mesta u Beogradu u srijedu su se pojavili grafiti i plakati antisemitske i Å”ovinistiĆØke sadržine, piÅ”e list Danas. Centar grada oblepljen je plakatima do sada nepoznate organizacije Nacionalni stroj, koja je pozvala na bojkot RTV B92 zbog navodnog "antisrpskog delovanja".

Na bioskopu Reks i zidu Jevrejskog groblja u Beogradu takoĆ°e su se pojavili antisemitski grafiti. Å ovinistiĆØki grafiti pojavili su se i na ulazima nevladinih organizacija Fond za humanitarno pravo i HelsinÅ”ki odbor za ljudska prava u Srbiji, a predsednica Odbora Sonja Biserko nazvana je "jevrejskim pionom - pokornim slugom jevrejskog svetskog poretka".

Nacionalni stroj optužio je B92 i za podrÅ”ku "Å”irenju narkomanije, homoseksualizma" i "drugih bolesti sa Zapada". GraĆ°ani su pozvani na bojkot popularne stanice i zbog podrÅ”ke B92 "multirasnom novom svetskom poretku". Proglas Nacionalnog stroja zavrÅ”en je reĆØima: "Srbija Srbima".

Aca Singer, predsednik Saveza jevrejskih opÅ”tina SCG, ubeĆ°en je da prekjuĆØeraÅ”nja sinhronizovana pojava ovakvih grafita na viÅ”e mesta nije sluĆØajna. ViÅ”e stranaka i nevladinih organizacija zatražilo je hitnu istragu o plakatima.

Pojavu antisemitskih i parola protiv B92 osudili su i predsednik Srbije Boris TadiƦ, Vlada Srbije i pojedine politiĆØke stranke. "Takva vrsta etiketiranja i indirektnog poziva na linĆØ, predstavlja deo politiĆØkog folklora za koji je smatrano da je nestao s javne scene", rekao je TadiƦ, koji je pozvao nadležne organe da reaguju.

RTV B92 je jedan od najpopularnijih medija sa nacionalnim pokrivanjem. Tokom vladavine Slobodana MiloÅ”eviƦa bio je izrazito opoziciono nastrojen.

Do sada su u Srbiji bili retki antisemitski sadržaji. Mržnja je uglavnom bila uperena prema Muslimanima-BoŔnjacima, Hrvatima i Albancima.
 
07.03.2005
 Srbija
22.02.2005
 Srbija
08.02.2005
 Srbija
01.02.2005
 Srbija